FIT STROGONOW Z KURCZAKA
鉃★笍 Sk艂adniki na 2 du偶e porcje
馃敼400 g filetu z kurczaka
馃敼300 g br膮zowych pieczarek
馃敼200 g czerwonej papryki
馃敼150 g og贸rka kiszonego
馃敼80 g cebuli
馃敼40 g koncentratu pomidorowego
馃敼5 g oleju
馃敼12 g m膮ki pszennej
馃敼650 ml wody
馃敼1 艂y偶eczka s艂odkiej papryki
馃敼1/3 艂y偶eczki granulowanego czosnku
馃敼1 艂y偶eczka musztardy
馃敼s贸l i pieprz do smaku
馃敼natka pietruszki do podania
Mi臋so kroimy w cienkie paseczki i podsma偶amy na suchej patelni. Odk艂adamy na bok.
Nast臋pnie na patelni臋 dodajemy olej, podsma偶amy cebul臋 i dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki oraz papryk臋. Sma偶ymy do czasu, a偶 papryka zmi臋knie.
Mi臋so oraz podsma偶one warzywa przek艂adamy do rondelka, dodajemy 500 ml wody, papryk臋, czosnek, musztard臋, koncentrat, s贸l i pieprz do smaku.
Dusimy pod przykryciem przez ok 10 minut.
Nast臋pnie dodajemy po艂膮czon膮 z pozosta艂膮 wod膮 m膮k臋 i ca艂o艣膰 gotujemy na wolnym ogniu, do zg臋stnienia.
Danie najlepiej smakuje na drugi dzie艅, kiedy wszystkie smaki si臋 po艂膮cz膮.
Przed podaniem (koniecznie!) posypujemy posiekan膮 natk膮 pietruszki.
Smacznego!
CA艁O艢膯 (2 DU呕E PORCJE) – OK. 700 KCAL
1 PORCJA – OK. 350 KCAL