FIT STROGONOW Z KURCZAKA

➡️ Składniki na 2 duże porcje

🔹400 g filetu z kurczaka
🔹300 g brązowych pieczarek
🔹200 g czerwonej papryki
🔹150 g ogórka kiszonego
🔹80 g cebuli
🔹40 g koncentratu pomidorowego
🔹5 g oleju
🔹12 g mąki pszennej
🔹650 ml wody 
🔹1 łyżeczka słodkiej papryki
🔹1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
🔹1 łyżeczka musztardy
🔹sól i pieprz do smaku 
🔹natka pietruszki do podania 

Mięso kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy na suchej patelni. Odkładamy na bok. 

Następnie na patelnię dodajemy olej, podsmażamy cebulę i dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki oraz paprykę. Smażymy do czasu, aż papryka zmięknie. 

Mięso oraz podsmażone warzywa przekładamy do rondelka, dodajemy 500 ml wody, paprykę, czosnek, musztardę, koncentrat, sól i pieprz do smaku. 
Dusimy pod przykryciem przez ok 10 minut.

Następnie dodajemy połączoną z pozostałą wodą mąkę i całość gotujemy na wolnym ogniu, do zgęstnienia. 

Danie najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki się połączą. 

Przed podaniem (koniecznie!) posypujemy posiekaną natką pietruszki. 

Smacznego!

CAŁOŚĆ (2 DUŻE PORCJE) – OK. 700 KCAL

1 PORCJA – OK. 350 KCAL