FIT STROGONOW Z KURCZAKA
➡️ Składniki na 2 duże porcje
🔹400 g filetu z kurczaka
🔹300 g brązowych pieczarek
🔹200 g czerwonej papryki
🔹150 g ogórka kiszonego
🔹80 g cebuli
🔹40 g koncentratu pomidorowego
🔹5 g oleju
🔹12 g mąki pszennej
🔹650 ml wody
🔹1 łyżeczka słodkiej papryki
🔹1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
🔹1 łyżeczka musztardy
🔹sól i pieprz do smaku
🔹natka pietruszki do podania
Mięso kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy na suchej patelni. Odkładamy na bok.
Następnie na patelnię dodajemy olej, podsmażamy cebulę i dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki oraz paprykę. Smażymy do czasu, aż papryka zmięknie.
Mięso oraz podsmażone warzywa przekładamy do rondelka, dodajemy 500 ml wody, paprykę, czosnek, musztardę, koncentrat, sól i pieprz do smaku.
Dusimy pod przykryciem przez ok 10 minut.
Następnie dodajemy połączoną z pozostałą wodą mąkę i całość gotujemy na wolnym ogniu, do zgęstnienia.
Danie najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki się połączą.
Przed podaniem (koniecznie!) posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
CAŁOŚĆ (2 DUŻE PORCJE) – OK. 700 KCAL
1 PORCJA – OK. 350 KCAL