FIT ZAPIEKANKA MIĘSNA Z CUKINIĄ I MOZZARELLĄ
➡️ Składniki na 2 porcje:
🔹600 g cukinii
🔹400 g zmielonego udzca wołowego lub polędwiczki wieprzowej
🔹100 g mozzarelli light
🔹200 g sosu do spaghetti (do 50 kcal w 100 g – ja użyłam Mutti z pieczonymi warzywami)
🔹4 g oleju (1 mała łyżeczka)
🔹1 łyżeczka ziół śródziemnomorskich
🔹1 łyżeczka suszonej cebuli
🔹1 łyżeczka granulowanego czosnku
🔹1/2 łyżeczki słodkiej papryki
🔹sól i pieprz do smaku
Cukinię kroimy w cienkie plastry i grillujemy z obu stron na delikatnie posmarowanej olejem patelni.
Następnie na patelni podsmażamy mięso, dodajemy sos pomidorowy i przyprawy. Dusimy kilka minut.
Spód naczynia żaroodpornego wykładamy połową cukinii i układamy na niej mięso. Przykrywamy resztą cukinii i posypujemy startą mozzarellą.
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 25-30 min.
Zapiekankę można podać samodzielnie lub z pieczonymi ziemniakami.
(100 g upieczonych bez tłuszczu ziemniaków to ok. 70 kcal)
Smacznego!
CAŁOŚĆ – 2 PORCJE – OK. 760 KCAL
POŁOWA – 1 PORCJA – OK. 380 KCAL