FIT ZAPIEKANKA MIĘSNA Z CUKINIĄ I MOZZARELLĄ 

➡️ Składniki na 2 porcje:

🔹600 g cukinii 
🔹400 g zmielonego udzca wołowego lub polędwiczki wieprzowej 
🔹100 g mozzarelli light 
🔹200 g sosu do spaghetti (do 50 kcal w 100 g – ja użyłam Mutti z pieczonymi warzywami) 
🔹4 g oleju (1 mała łyżeczka) 
🔹1 łyżeczka ziół śródziemnomorskich 
🔹1 łyżeczka suszonej cebuli 
🔹1 łyżeczka granulowanego czosnku 
🔹1/2 łyżeczki słodkiej papryki 
🔹sól i pieprz do smaku 

Cukinię kroimy w cienkie plastry i grillujemy z obu stron na delikatnie posmarowanej olejem patelni. 

Następnie na patelni podsmażamy mięso, dodajemy sos pomidorowy i przyprawy. Dusimy kilka minut. 

Spód naczynia żaroodpornego wykładamy połową cukinii i układamy na niej mięso. Przykrywamy resztą cukinii i posypujemy startą mozzarellą. 

Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 25-30 min.

Zapiekankę można podać samodzielnie lub z pieczonymi ziemniakami.

(100 g upieczonych bez tłuszczu ziemniaków to ok. 70 kcal)

Smacznego!

CAŁOŚĆ – 2 PORCJE – OK. 760 KCAL

POŁOWA – 1 PORCJA – OK. 380 KCAL