GALARETA DROBIOWA

Składniki na 7 porcji:

1kg filetów z ud kurczaka (bez skóry) 
200 g marchewki
100 g pietruszki
80 g selera
10 cm pora
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
sól i pieprz do smaku
75 g żelatyny 

Przygotowanie:

Mięso zalewamy wodą (ok. 3-3,5 litra) i gotujemy przez 30 minut. W tym czasie zbieramy pianę, która utworzy się na powierzchni.

Po 30 minutach dodajemy warzywa, liście laurowe, ziele angielskie oraz 1 łyżkę soli.
Gotujemy przez kolejne 1,5 godziny.

Miękkie mięso drobno siekamy, a marchewkę kroimy w plasterki.

Mięso oraz marchewkę rozkładamy po równo do 7 miseczek. 

Wywar z gotowania mięsa odcedzamy na gęstym sicie.
(Najlepiej odlać go do garnka z miarką.) Docelowo zalewy ma być 2,5 litra, więc brakującą ilość płynu uzupełniamy gorącą wodą w której rozpuszczamy żelatynę. 
(Ja musiałam dodać ok. 600 ml). 

Wywar doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Powinien być dość słony, ponieważ po zastygnięciu słony smak częściowo zanika. 

Galaretki wstawiamy do lodówki na całą noc.
Podajemy z octem lub cytryną. 

Smacznego! 

CAŁOŚĆ – OK. 1600 kcal 

1 Z 7 DUŻYCH PORCJI – OK. 230 KCAL