GULASZ WOŁOWY Z WARZYWAMI

⚪ Składniki na 3 porcje

350 g pręgi wołowej
150 g brązowych pieczarek
120 g czerwonej papryki
80 g zielonej papryki
80 g żółtej papryki
120 g cebuli
140 g marchewki
40 g pietruszki
5 g oleju
1 liść laurowy
2 ziela angiskie
1 pełna łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 
sól i pieprz do smaku
80 ml śmietanki 12% (płynnej) 
15 g mąki pszennej 

⚪ Dodatkowo

300 g ryżu konjac (na 1 porcję)

⚪ Przygotowanie

Mięso kroimy w niewielką kostkę i obsmażamy na oleju do zrumienienia. 

Dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy jeszcze kilka minut od czasu do czasu mieszając. 

Mięso zalewamy wodą, dodajemy sól, liść laurowy oraz ziele i gotujemy pod przykryciem przez około 75 minut. 

Nastepnie do mięsa dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę i pietruszkę. Po około 20 minutach dodajemy pozostałe warzywa, słodką paprykę i czosnek. 

Gotujemy kolejne 30-40 minut. 

Jeśli po tym czasie mięso jest miękkie dodajemy rozmieszaną w zimnej wodzie mąkę oraz śmietankę. Po zagotowaniu doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Smacznego! 

CAŁY GULASZ – OK. 945 KCAL 

1 PORCJA GULASZU – OK. 315 KCAL

1 PORCJA GULASZU + 300 G RYŻU KONJAC – OK. 350 KCAL