KLOPS MIĘSNY Z RYŻEM I CUKINIĄ
Składniki na keksówkę 10×20 cm / 4 duże porcje
- 1 cienka cukinia (długości foremki – ok 250 g)
- 650 g mielonego mięsa drobiowego lub wieprzowego z szynki
- 150 g ryżu
- 2 duże jajka
- 150 ml mleka 2%
- 1 czerstwa kajzerka
- 120 g cebuli + 5 g oleju
- sól i pieprz do smaku (ewentualnie odrobina czosnku, majeranku i przyprawy do mięsa mielonego – przyprawy według uznania)
Ryż gotujemy w osolonej wodzie według zaleceń na opakowaniu i przelewamy zimną wodą. Łączymy go z mięsem, jajkami, drobno posiekaną i podsmażoną na oleju cebulą, nasiąkniętą mlekiem i rozdrobnioną bułką, solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy dłonią do chwili aż składniki masy się połączą.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i na spód formy wykładamy połowę masy mięsnej. Pośrodku masy robimy lekkie zagłębienie i układamy w nim cukinię pozbawioną końcówek. Cukinię lekko dociskamy i przykrywamy pozostałą masą.
Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy godzinę.
Po wyjęciu z piekarnika należy odczekać około 15-20 minut zanim wyjmiemy klops z foremki.
Smacznego 🙂
1 z 4 porcji – ok 465 kcal (kalorie policzone dla chudej szynki wieprzowej)