KLUSKI TWAROGOWE Z PIECZONYMI ŚLIWKAMI, SKYREM I CYNAMONEM
Składniki (na 2 porcje)
250 g chudego twarogu
1 małe jajko
70 g mąki pszennej typ 550
1 pełna łyżka erytrolu
Dodatki (na 2 porcje)
400 g śliwek
200 g skyru naturalnego
cynamon
Śliwki przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki, układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
Pieczemy około 20-25 minut.
Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy jajko oraz erytrol i mieszamy do powstania gładkiej masy.
Dodajemy mąkę i mieszamy łyżką.
Ciasto wykładamy na podsypany mąką blat, formujemy 2 wałeczki i kroimy pod ukosem.
Kluseczki wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy na wolnym ogniu przez 3 minuty od chwili, aż kluseczki wypłyną.
Po odcedzeniu kluseczki podajemy z pieczonymi śliwkami, powstałym podczas pieczenia sosem i skyrem.
Całość oprószamy cynamonem.
Smacznego!
CAŁOŚĆ – OK. 870 KCAL
1 PORCJA – OK. 435 KCAL