KLUSKI TWAROGOWE Z PIECZONYMI ŚLIWKAMI, SKYREM I CYNAMONEM

Składniki (na 2 porcje) 

250 g chudego twarogu
1 małe jajko
70 g mąki pszennej typ 550
1 pełna łyżka erytrolu

Dodatki (na 2 porcje) 

400 g śliwek
200 g skyru naturalnego
cynamon

Śliwki przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki, układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. 
Pieczemy około 20-25 minut. 

Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy jajko oraz erytrol i mieszamy do powstania gładkiej masy. 

Dodajemy mąkę i mieszamy łyżką.

Ciasto wykładamy na podsypany mąką blat, formujemy 2 wałeczki i kroimy pod ukosem. 

Kluseczki wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy na wolnym ogniu przez 3 minuty od chwili, aż kluseczki wypłyną.

Po odcedzeniu kluseczki podajemy z pieczonymi śliwkami, powstałym podczas pieczenia sosem i skyrem.
Całość oprószamy cynamonem. 

Smacznego! 

CAŁOŚĆ – OK. 870 KCAL

1 PORCJA – OK. 435 KCAL