KLUSKI TWAROGOWE Z SOSEM KURKOWYM 🤍
SKŁADNIKI (na 2 porcje)
◽250 g chudego twarogu
◽1 małe jajko
◽70 g mąki pszennej typ 550
◽2 szczypty soli
DODATKI (na 2 porcje)
◽300 g kurek
◽5 g masła
◽100 ml śmietanki 12%
◽2 łyżki posiekanego koperku
◽sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Oczyszczone kurki podsmażamy na maśle do miękkości. Pod koniec dodajemy śmietankę oraz koperek. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 2 minuty, a następnie zdejmujemy sos z palnika i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy jajko oraz sól i mieszamy do powstania gładkiej masy.
Następnie dodajemy mąkę i mieszamy łyżką.
Ciasto wykładamy na podsypany mąką blat, formujemy 2 wałeczki i kroimy pod ukosem.
Kluseczki wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę i gotujemy na wolnym ogniu przez 3 minuty od chwili, a kluseczki wypłyną.
Kluseczki podajemy z sosem kurkowym.
Smacznego!
CAŁOŚĆ – OK. 800 KCAL
1 PORCJA – OK. 400 KCAL