KURCZAK ZAPIEKANY Z DYNIĄ I WARZYWAMI W AROMATYCZNYCH ZIOŁACH
(we wcześniejszym poście znajdziecie przepis na dyniowe tiramisu <3)
Składniki na 4 porcje obiadowe:
(1 porcja = 2 podudzia + 1/4 warzyw)
* 8 podudzi z kurczaka (ok 750 g)
* 600 g dyni (waga po obraniu)
* 200 g marchewki
* 100 g pietruszki
* 300 g pieczarek
* 200 g czerwonej cebuli
* 4 duże ząbki czosnku
* 2 x 10 g oleju
* 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
* kilka igieł świeżego rozmarynu
* 2 szczypty chilli
* sól i pieprz
Marchewkę, pietruszkę, pieczarki, dynię oraz cebulę kroimy na średniej wielkości kawałki (na 1 kęs). Łączymy je ze sobą w dużym naczyniu żaroodpornym, a następnie dodajemy posiekany czosnek, 10 g oleju, chilli, zioła, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszamy i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Dokładnie osuszone mięso nacieramy resztą oleju, oprószamy solą oraz pieprzem i układamy na warzywach.
Naczynie przykrywamy (jeśli nie posiadacie pokrywy, możecie użyć folii aluminiowej) i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na godzinę. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 45 minut. Pod koniec pieczenia możecie włączyć opcję “grill”, aby mięso się zarumieniło.
Upieczone mięso podajemy z porcją warzyw.
SMACZNEGO!
1 Z 4 PORCJI – OK 435 kcal
(JAKO DODATEK ŚWIETNIE SPRAWDZI SIĘ SOS CZOSNKOWY PRZYGOTOWANY Z JOGURTU NATURALNEGO)