MUFFINKI KAKAOWO PIERNIKOWE Z POWIDŁAMI
Składniki na 6 sztuk
100 g mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
40 ml oleju
75 ml mleka 3,2%
1 duże jajko
1/3 szklanki erytrolu
5 g kakao
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Dodatkowo
6 łyżeczek powideł śliwkowych
Piekarnik nagrzewamy do 190°.
Formy na muffinki wykładamy papilotkami.
W jednej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą do piernika i erytrolem.
W drugiej misce łączymy mleko z olejem i jajkiem.
Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy przez chwilę łyżką, tylko do chwili połączenia się składników.
W każdej papilotce umieszczamy porcję ciasta, następnie wykładamy łyżeczkę powideł i przykrywamy kolejną porcją ciasta.
Ciasta powinno wystarczyć na 6 muffinek.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 20 min.
Mufinek nie wolno przepiec, aby nie stały się suche.
Po wyjęciu z piekarnika powinny być miękkie.
Możecie przygotować większą porcję i zamrozić je pojedynczo w woreczkach.
SMACZNEGO!
1 MUFFINKA – OK 175 KCAL