MUFFINKI KAKAOWO PIERNIKOWE Z POWIDŁAMI 

Składniki na 6 sztuk 

100 g mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
40 ml oleju 
75 ml mleka 3,2%
1 duże jajko
1/3 szklanki erytrolu 
5 g kakao 
1 łyżeczka przyprawy do piernika 

Dodatkowo

6 łyżeczek powideł śliwkowych 

Piekarnik nagrzewamy do 190°. 
Formy na muffinki wykładamy papilotkami.

W jednej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą do piernika i erytrolem.
W drugiej misce łączymy mleko z olejem i jajkiem. 
Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy przez chwilę łyżką, tylko do chwili połączenia się składników.

W każdej papilotce umieszczamy porcję ciasta, następnie wykładamy łyżeczkę powideł i przykrywamy kolejną porcją ciasta. 

Ciasta powinno wystarczyć na 6 muffinek. 

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. 
Pieczemy około 20 min. 
Mufinek nie wolno przepiec, aby nie stały się suche. 
Po wyjęciu z piekarnika powinny być miękkie. 

Możecie przygotować większą porcję i zamrozić je pojedynczo w woreczkach. 

SMACZNEGO! 

1 MUFFINKA – OK 175 KCAL