OWSIANE BABECZKI MARCHEWKOWO JABŁKOWE
➡️ Składniki na 7 szt:
🔹130 g płatków owsianych błyskawicznych
🔹50 g erytrolu
🔹1 łyżeczka proszku do pieczenia
🔹1/2 łyżeczki cynamonu
🔹80 g jabłka
🔹100 g marchewki
🔹1 jajko
🔹60 ml mleka 2%
🔹żurawina (po 4 szt na bebeczkę)
Jabłko oraz marchewkę (waga po obraniu) ścieramy na drobnych oczkach tarki. Łączymy z jajkiem oraz mlekiem.
Suche składniki łączymy ze sobą, a następnie dodajemy do nich połączone wcześniej składniki mokre.
Dokładnie mieszamy i tak powstałą masę przekładamy do lekko natłuszczonej formy na muffinki.
(Ja użyłam papilotek.)
Na wierzchu każdej babeczki układamy po 4 szt. żurawiny.
Babeczki wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 25 minut.
Smacznego! 🙂
CAŁA PORCJA – 7 SZTUK
1 SZTUKA – 100 KCAL