Prosiliście, więc proszę – pączki pistacjowe 💚
Tylko nie narzekać mi tu, że tyyyyyle kalorii.
Uprzedzałam 💁‍♀️

To ostatni przepis na pączki. Z następnym przepisem wracamy do rozsądniejszych propozycji na redukcji.
Pamiętajcie jednak – “fit” i “pączek” wykluczają się. 
Wiec smacznego! 💚

SKŁADNIKI na ok. 20 sztuk

550 g mąki pszennej tortowej
60 g drożdży
70 g masła (stopionego i przestudzonego)
6 dużych żółtek
40 g cukru
400 ml mleka 3,2%
2 łyżki spirytusu

KREM PISTACJOWY 

800 ml śmietanki 36%
500 g mascarpone 
300 g słodzonego kremu pistacjowego (dowolny z Allegro min 45% pistacji)
50 g cukru pudru 

LUKIER

250 g cukru pudru
3-4 łyżki zimnej wody

DODATKOWO

6 kostek smalcu
opcjonalnie posiekane pistacje 

Drożdże łączymy z cukrem i mieszamy do rozpuszczenia.
Następnie dodajemy podgrzane do ok. 35 st mleko i 3 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut.

Kiedy zaczyn wyrośnie przekładamy go do dużej miski, dodajemy mąkę, masło, spirytus oraz żółtka. Przez około 10-15 minut wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, które następnie przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.

Jeśli w czasie wyrabiania ciasto będzie mocno kleić się do rąk, należy podsypać je odrobiną mąki. Pamiętajcie jednak, że ciasto na pączki ma mieć dość luźną konsystencję, by pączki by puszyste i delikatne.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy na grubość ok. półtora centymetra.
Z ciasta wykrawamy koła o średnicy ok. 7 cm i odstawiamy na 20 minut aby wyrosły. Pączki smażymy na średniej mocy palnika do chwili, aż zarumienią się z obu stron, a następnie przekładamy na ręcznik papierowy.
Przestudzone paczki przekrawamy na pół. 

Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy śmietankę i miksujemy do zgęstnienia. 
Dodajemy krem pistacjowy i miksujemy tylko do połączenia. 
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na dolną cześć pączka. 
Przykrywamy drugą połówką, lukrujemy i posypujemy pistacjami. 

Smacznego!

1 PĄCZEK Z LUKREM I PISTACJAMI – OK. 760 KCAL 
1 PĄCZEK BEZ LUKRU – OK. 680 KCAL