Prosiliście, więc proszę – pączki pistacjowe 💚
Tylko nie narzekać mi tu, że tyyyyyle kalorii.
Uprzedzałam 💁♀️
To ostatni przepis na pączki. Z następnym przepisem wracamy do rozsądniejszych propozycji na redukcji.
Pamiętajcie jednak – “fit” i “pączek” wykluczają się.
Wiec smacznego! 💚
SKŁADNIKI na ok. 20 sztuk
550 g mąki pszennej tortowej
60 g drożdży
70 g masła (stopionego i przestudzonego)
6 dużych żółtek
40 g cukru
400 ml mleka 3,2%
2 łyżki spirytusu
KREM PISTACJOWY
800 ml śmietanki 36%
500 g mascarpone
300 g słodzonego kremu pistacjowego (dowolny z Allegro min 45% pistacji)
50 g cukru pudru
LUKIER
250 g cukru pudru
3-4 łyżki zimnej wody
DODATKOWO
6 kostek smalcu
opcjonalnie posiekane pistacje
Drożdże łączymy z cukrem i mieszamy do rozpuszczenia.
Następnie dodajemy podgrzane do ok. 35 st mleko i 3 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut.
Kiedy zaczyn wyrośnie przekładamy go do dużej miski, dodajemy mąkę, masło, spirytus oraz żółtka. Przez około 10-15 minut wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, które następnie przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
Jeśli w czasie wyrabiania ciasto będzie mocno kleić się do rąk, należy podsypać je odrobiną mąki. Pamiętajcie jednak, że ciasto na pączki ma mieć dość luźną konsystencję, by pączki by puszyste i delikatne.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy na grubość ok. półtora centymetra.
Z ciasta wykrawamy koła o średnicy ok. 7 cm i odstawiamy na 20 minut aby wyrosły. Pączki smażymy na średniej mocy palnika do chwili, aż zarumienią się z obu stron, a następnie przekładamy na ręcznik papierowy.
Przestudzone paczki przekrawamy na pół.
Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy śmietankę i miksujemy do zgęstnienia.
Dodajemy krem pistacjowy i miksujemy tylko do połączenia.
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na dolną cześć pączka.
Przykrywamy drugą połówką, lukrujemy i posypujemy pistacjami.
Smacznego!
1 PĄCZEK Z LUKREM I PISTACJAMI – OK. 760 KCAL
1 PĄCZEK BEZ LUKRU – OK. 680 KCAL