Po ostatnim lajwie znacie moje zdanie o wszystkich “fit” (pseudo)pączkach.
Nie, żaden z nich nie zastąpi prawdziwego, smażonego na głębokim tluszczu, rumianego i wypełnionego słodką, różaną marmoladą cudeńka.
Kalorii może i mają odrobinę mniej, ale nie zaspokoją Waszej ochoty na tego prawilnego. Jedynego prawdziwego. I jedynego słusznego w Tłusty Czwartek.

W rezultacie i tak go zjecie. Albo i 2. Może nawet 3.
A te z supermarketów pozostawiają wiele do życzenia.

Więc łapcie przepis na najlepsze paczki z marmoladą!

A niebawem przepis na pączki z adwokatem i oraz pączki z bitą śmietaną 🤍

PĄCZKI Z MARMOLADĄ RÓŻANĄ

SKŁADNIKI na ok. 20 sztuk

550 g mąki pszennej tortowej
60 g drożdży
70 g masła (stopionego i przestudzonego)
6 dużych żółtek
40 g cukru
400 ml mleka 3,2%
2 łyżki spirytusu

LUKIER

250 g cukru pudru
3-4 łyżki zimnej wody
2 krople różowego barwnika (opcjonalnie) 

DODATKOWO

600 gmarmolady różanej
6 kostek smalcu

Drożdże łączymy z cukrem i mieszamy do rozpuszczenia.
Następnie dodajemy podgrzane do ok. 35 st mleko i 3 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut.

Kiedy zaczyn wyrośnie przekładamy go do dużej miski, dodajemy mąkę, masło, spirytus oraz żółtka. Przez około 10-15 minut wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, które następnie przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.

Jeśli w czasie wyrabiania ciasto będzie mocno kleić się do rąk, należy podsypać je odrobiną mąki. Pamiętajcie jednak, że ciasto na pączki ma mieć dość luźną konsystencję, by pączki by puszyste i delikatne.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy na grubość ok. półtora centymetra.
Z ciasta wykrawamy koła o średnicy ok. 7 cm i odstawiamy na 20 minut aby wyrosły. Pączki smażymy na średniej mocy palnika do chwili, aż zarumienią się z obu stron, a następnie przekładamy na ręcznik papierowy.

Nadziewamy gorące, zaraz po usmażeniu.

Przestudzone pączki pokrywamy lukrem.

Smacznego!

1 PĄCZEK Z LUKREM – OK. 470 KCAL
1 PĄCZEK BEZ LUKRU – OK. 420 KCAL