Dziś przepis ze świątecznego e-booka, który dostępny jest wyłącznie do 4.12 jako prezent do e-booka z przepisami na obłędnie pyszne serniki w wersji tradycyjnej oraz fit .
W ebooku świątecznym znajdziecie 40 świątecznych perełek na Wigilię oraz święta Bożego Narodzenia!
W wersji mniej kalorycznej użyjecie pół na pół cukru i erytrolu.
UWAGA
Jako dodatek idealnie sprawdzą się pieczone z czosnkiem i rozmarynem ziemniaki, posypane przed końcem pieczenia tartym oscypkiem.
Idealny, zimowy obiad (w zakopiańskiej stylu) – nie tylko na Święta <3
SKŁADNIKI na 4 porcje:
2 duże polędwiczki wieprzowe (po ok. 400 g każda)
1 łyżeczka majeranku
2 łyżki oleju
sól pieprz
Sos żurawinowy:
2 szklanki żurawiny (świeżej lub mrożonej)
1 jabłko
150 ml soku z pomarańczy
1 laska cynamonu
1 goździk
2⁄3 szklanki cukru trzcinowego
1 szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
1. Polędwiczki nacieramy olejem, oprószamy solą, pieprzem i majerankiem. Obsmażamy je na patelni ze wszystkich stron na rumiano, a następnie owijamy folią aluminiową, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do 220°C piekarnika. Pieczemy 30 minut (ja miałam bardzo grube polędwiczki, ale jeśli macie dość cienkie, to skróćcie czas pieczenia do 20 minut).
2. W czasie, kiedy piecze się mięso, przygotowujemy sos.
3. Jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na grubych oczkach tarki.
4. W rondelku z grubym dnem umieszczamy wszystkie składniki sosu, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10–15 minut. Kiedy żurawina się roz-
padnie, a sos zgęstnieje, zdejmujemy go z palnika.
5. Jeśli po lekkim przestygnięciu sos będzie zbyt gęsty, dolewamy odrobinę soku.
6. Po wyjęciu z piekarnika mięso pozostawiamy w folii jeszcze na 15 minut, a następnie kroimy w plastry.
7. Podajemy z ciepłym sosem.