POMARAŃCZOWE SERNICZKI NA KORZENNYCH CIASTECZKACH
Moi Drodzy, chyba najbardziej wyczekiwane przez Was w ostatnim czasie przepisy <3
Pamiętajcie, żeby wszystkie zapisać!
(Drugie zdjęcie prezentuje wszystkie 5 wersji świątecznych serniczków w różnych smakach, które dla Was przygotowałam i które będę stopniowo Wam prezentować, a kolejne serniczki przed upierzeniem i tuż po.)
Składniki na 15 serniczków (sugeruję użyć sztywnych, papierowych kubeczków większych niż tradycyjne papierowe papilotki do metalowej formy – do kupienia w TK Maxx, sklepach internetowych, chińskich marketach lub na Allegro)
SPÓD:
* 300 g ciasteczek korzennych Spekulatius (Lidl)
MASA SEROWA:
* 1 kg twarogu sernikowego Pilos
* 350 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
* 150 g erytrolu (lub cukru w wersji nie Fit)
* 5 jajek
* 40 g budyniu waniliowego bez cukru
* 1,5 opakowania tartej skórki pomarańczowej (z Lidla – mała, pomarańczowa torebka wielkości proszku do pieczenia)
U MNIE DO DEKORACJI:
Polewa z białej czekolady, pokryte złotym pyłkiem jadalnym Ferrero Rocher, pomarańcza oraz skórka pomarańczowa i rozmaryn.
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzewamy do 180 st (góra+dół).
Ciasteczka mielimy na mąkę. Masą ciasteczkową wykładamy spod papierowych kubeczków i mocno dociskamy do dna.
Wszystkie składniki masy serowej łączymy ze sobą i miksujemy krótko, tylko do chwili połączenia.
Masę serową przelewamy na ciasteczkowy spod i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 35 min.
Sernik można wykonać również w tortownicy o średnicy 24 cm. Wówczas czas pieczenia należy wydłużyć do ok. 75 min zmniejszając temperaturę do 160 stopni.
1 z 15 serniczków bez dekoracji z cukrem: 290 kcal
1 z 15 serniczków bez dekoracji z erytrolem: 250 kcal
1 z 15 serniczków bez spodu i dekoracji: 155 kcal