POMARAŃCZOWE SERNICZKI NA KORZENNYCH CIASTECZKACH

Moi Drodzy, chyba najbardziej wyczekiwane przez Was w ostatnim czasie przepisy <3
Pamiętajcie, żeby wszystkie zapisać! 

(Drugie zdjęcie prezentuje wszystkie 5 wersji świątecznych serniczków w różnych smakach, które dla Was przygotowałam i które będę stopniowo Wam prezentować, a kolejne serniczki przed upierzeniem i tuż po.)

Składniki na 15 serniczków (sugeruję użyć sztywnych, papierowych kubeczków większych niż tradycyjne papierowe papilotki do metalowej formy – do kupienia w TK Maxx, sklepach internetowych, chińskich marketach lub na Allegro)

SPÓD: 
* 300 g ciasteczek korzennych Spekulatius (Lidl)

MASA SEROWA:
* 1 kg twarogu sernikowego Pilos 
* 350 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
* 150 g erytrolu (lub cukru w wersji nie Fit)
* 5 jajek 
* 40 g budyniu waniliowego bez cukru 
* 1,5 opakowania tartej skórki pomarańczowej (z Lidla – mała, pomarańczowa torebka wielkości proszku do pieczenia)

U MNIE DO DEKORACJI: 

Polewa z białej czekolady, pokryte złotym pyłkiem jadalnym Ferrero Rocher, pomarańcza oraz skórka pomarańczowa i rozmaryn. 

PRZYGOTOWANIE: 

Piekarnik nagrzewamy do 180 st (góra+dół). 

Ciasteczka mielimy na mąkę. Masą ciasteczkową wykładamy spod papierowych kubeczków i mocno dociskamy do dna. 

Wszystkie składniki masy serowej łączymy ze sobą i miksujemy krótko, tylko do chwili połączenia. 

Masę serową przelewamy na ciasteczkowy spod i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 35 min. 

Sernik można wykonać również w tortownicy o średnicy 24 cm. Wówczas czas pieczenia należy wydłużyć do ok. 75 min zmniejszając temperaturę do 160 stopni. 

1 z 15 serniczków bez dekoracji z cukrem: 290 kcal
1 z 15 serniczków bez dekoracji z erytrolem: 250 kcal
1 z 15 serniczków bez spodu i dekoracji: 155 kcal