SAŁATKA Z PIECZONYM BATATEM I CUKINIĄ
➡️ Składniki na 1 porcję
🔹1 paczka sałaty (u mnie mix młodych liści – 100g)
🔹150 g cukinii
🔹250 g batata
🔹30 g sera sałatkowego z Bukowca*
🔹100 g pomidorków koktajlowych
🔹2×5 g oliwy
🔹10 g musztardy miodowej
🔹po 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku, słodkiej papryki i ziół śródziemnomorskich
➡️ Przygotowanie
Batata kroimy w drobną kostkę, łączymy z 5 g oliwy, czosnkiem, papryką i ziołami.
Wstawiamy do nagrzanego do 185 stopni piekarnika i pieczemy na opcji góra plus dol przez około 25-30 min.
Cukinię kroimy w podobną do wielkości batata kostkę i smażymy na suchej patelni do zrumienienia.
Kolejne 5 g oliwy łączymy z musztardą i łyżką wody.
Na duży talerz wykładamy satalę, batata, cukinię, przekrojone na pół pomidorki i pokrojony w kostkę ser. Tuż przed podaniem polewamy sosem.
Jako dodatek super prawdzą się tu pestki granata i malinowy krem balsamiczny.
Smacznego!
CAŁOŚĆ – OK. 440 KCAL
* Ser sałatkowy z Bukowca jest jak feta, ale ma znacznie mniej kalorii. To moje najnowsze odkrycie z Lidla, ale nie wiem czy będzie w ofercie na stałe, czy to produkt tymczasowy.