60 serników (każdy w wersji tradycyjnej, fit lub super fit) znajdziesz w ebooku „60 OBŁĘDNYCH SERNIKÓW”. Tylko do 4.12 z super prezentem! 🙂

TORTOWNICA O ŚREDNICY 24 CM

180 g ciasteczek korzennych
60 g masła

Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego Pilos
250 g śmietanki 36%
150 g cukru pudru
150 g gorzkiej czekolady
30 g gorzkiego kakao
1 kopiasta łyżeczka przyprawy do piernika
5 jajek
1 łyżka ekstraktu z wanilii

Bita śmietana:
400 g śmietanki 36%
30 g cukru pudru

Frużelina:
450 g mrożonych wiśni
40 g cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
50 ml wody

PRZYGOTOWANIE
1. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
2. Ciasteczka mielimy i łączymy ze stopionym masłem. Masą wykładamy spód tortownicy i wstawiamy do lodówki na 30 minut
3. Kremówkę podgrzewamy w niewielkim rondelku i kiedy będzie gorąca zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej połamaną czekoladę oraz kakao. Mieszamy energicznie rózgą do chwili rozpuszczenia się czekolady i powstania gładkiej, jednolitej masy, którą odstawiamy do wystygnięcia.
4. Ser, jajka, cukier, przyprawę piernikową oraz wanilię umieszczamy w misie miksera i miksujemy przez ok. 15 sekund, a następnie, cały czas mieszając, dodajemy przestudzoną śmietanę z czekoladą. Miksujemy tylko do chwili połączenia się składników
5. Masę serową wylewamy na schłodzony spód i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 45–50 minut. Sernik odstawiamy do całkowitego wystygnięcia
6. Zamrożone wiśnie zasypujemy cukrem w garnku i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny. Po tym czasie garnek wstawiamy na mały gaz i doprowadzamy do wrzenia. Po ok. minucie od zagotowania do wiśni dodajemy rozprowadzoną w wodzie mąkę i cały czas mieszając, gotujemy przez minutę, do zgęstnienia. Gotową frużelinę odstawiamy do całkowitego wystygnięcia
7. Schłodzoną kremówkę łączymy z cukrem pudrem i ubijamy.
8. Na schłodzony sernik wykładamy ubitą śmietanę i dekorujemy ją frużeliną
9. Wstawiamy do lodówki na całą noc

WERSJA FIT – W EBOOKU (brak miejsca w poście)