SERNIK CZEKOLADOWY NA CIEŚCIE MAKOWO POMARAŃCZOWYM Z BRZOSKWINIAMI.

Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm

CIASTO MAKOWE

2 jajka L
35 g suchego, mielonego maku
10 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki erytrolu
skórka otarta z 1 pomarańczy

MASA SEROWA

500 g twarogu sernikowego z wiaderka (do 110 kcal. 100 g)
40 g gorzkiej czekolady 85%
100 ml mleka 2%
3 łyżki erytrolu
13 g żelatyny
50 ml wrzątku

DODATKOWO

400 g brzoskwini z puszki
15 g galaretki brzoskwiniiwej słodzonej słodzikiem
300 ml wrzątku

Jajka miksujemy z erytrolem na jasną, puszytą masę. Następnie dodajemy skórkę z pomarańczy i mak połączony z mąką i proszkiem do pieczenia.
Ciasto przekładamy do tortownicy (spód wykładamy wcześniej papierem do pieczenia) i wstawiamy do nagrzanego do 175 st piekarnika. Pieczemy ok. 18 minut, po czym studzimy.

Bardzo drobno posiekaną czekoladę zalewamy gorącym mlekiem. Kiedy czekolada rozpuści się i połączy z mlekiem dodajemy rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Całość studzimy do temperatury pokojowej.

Twaróg miksujemy z erytrolem i dodajemy masę czekoladową. Kiedy składniki się połączą masę serową przekładamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Kiedy masa serowa zastygnie wykładamy na nią brzoskwinie i zalewamy tężejącą galaretką. Chłodzimy całą noc.

Smacznego!

CAŁOŚĆ – OK. 1460 KCAL
1 Z 8 PORCJI – OK 180 KCAL