SERNIK KAWOWY Z ŻELKĄ CZEKOLADOWĄ I MALINAMI
💕 MASA SEROWA
600 g twarogu sernikowego Pilos (Lidl)*
2 jajka L
150 g erytrolu
20 g budyniu śmietankowego bez cukru
2 pełne łyżeczki kawy rozpuszczalnej typu crema (nie granulki)
💕 ŻELKA CZEKOLADOWA
350 g czekoladowego puddingu proteinowego
2 łyżeczki żelatyny
100 ml gorącej wody
💕 DODATKOWO
300 g malin
25g galaretki malinowej bez cukru (słodzonej słodzikiem)
500 ml wrzątku
💕 PRZYGOTOWANIE
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Spód tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Twaróg łączymy z jajkami, erytrolem, kawą i budyniem. Miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników.
Masę serową przelewamy do tortownicy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60-70 minut, a następnie studzimy sernik przez całą noc w lodówce.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i łączymy z puddingiem energicznie mieszając. Masę przelewamy na schłodzony sernik i ponownie wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy.
Kiedy delikatnie zacznie tężeć na sernik wykładamy maliny i zalewamy je galaretką.
(Aby galaretka szybciej była gotowa do użycia możecie rozpuścić ją w 200 ml wrzątku, a następnie dodać 300 ml mocno schłodzonej w lodówce wody.)
Sernik wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Smacznego!
*Możecie użyć innego twarogu wiaderkowego, który ma do 110 kcal w 100 g.
CAŁOŚĆ – 10 PORCJI- 1500 kcal
1 PORCJA – 150 KCAL