SERNIK PIERNIKOWY Z ŻELKĄ ŚLIWKOWĄ I PIANKĄ KAWOWĄ
Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm
MASA SEROWA
650 g twarogu sernikowego (do 110 kcal w 100 g)
3 jajka M
1/2 szklanki erytrolu
25 g budyniu śmietankowego
2 łyżeczki przyprawy do piernika
ŻELKA ŚLIWKOWA
750 g śliwek (świeżych lub mrożonych)
erytrol do smaku
12 g żelatyny
80 ml wrzątku
PIANKA KAWOWA
200 ml mleka 2%
1 opakowanie Śnieżki
2 łyżeczki delikatnej kawy rozpuszczalnej (typu crema)
8 g żelatyny
80 ml wrzątku
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
Składniki masy serowej miksujemy ze sobą (ok. 30 sek – tylko do chwili połączenia się składników) i przekładamy do tortownicy.
Wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy ok. 60 minut. (Po dotknięciu wierzchu sernika masa nie powinna pozostawać na palcu, ale sernik nie powinien się też przyrumienić, by nie stracić swojej kremowej konsystencji i delikatności.)
Śliwki mieszamy w rondelku i gotujemy do czasu, aż się rozpadną i odrobinę odparuje z nich woda.
Mus studzimy do temperatury pokojowej, dosładzamy do smaku erytrolem i dodajemy rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Mus przekładamy na wystudzony sernik i wstawiamy do lodówki, co najmniej na 3-4 godziny.
Mleko ubijamy ze Śnieżką do chwili powstania piany. Cały czas miksując, dodajemy rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i kawę. Piankę przekładamy na zastygnięty mus śliwkowy.
Chłodzimy całą noc.
Smacznego!
CAŁOŚĆ – OK. 1800 KCAL
1 Z 10 PORCJI – OK. 180 KCAL