SERNIK Z BRZOSKWINIAMI I BRZOSKWINIOWĄ PIANKĄ
🧡 Składniki na sernik
1 kg twarogu sernikowego Pilos (Lidl)
5 jajek L
3/4 szklanki erytrolu
40 g budyniu waniliowego bez cukru
450 g brzoskwiń odsączonych z zalewy (z puszki)
🧡 Pianka brzoskwiniowa
1 Śnieżka (55g)
200 ml ziemnego mleka 2%
25 g galaretki brzoskwiniowej słodzonej słodzikiem (Fitrec/Allegro)
200 ml wrzątku
🧡 PRZYGOTOWANIE 🧡
SERNIK
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, opcja góra + dół.
Spod prostokątnej blaszki o wymiarach 28×18 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki masy serowej łączymy ze sobą i miksujemy nie dłużej niż 30 sekund.
Masę serową przelewamy do formy, wykładamy na nią pokrojone brzoskwinie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 75 minut.
Sernik po wyjęciu z piekarnika wydaje się półpłynny, ale stężeje po wystygnięciu.
PIANKA BRZOSKWINIOWA
Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i studzimy do temperatury pokojowej.
Śnieżkę łączymy z mlekiem i miksujemy do zgęstnienia. Na koniec, cały czas miksując, dodajemy chłodną galaretkę. Miksujemy tylko do połączenia.
Piankę przekładamy na wystudzony sernik i wstawiamy do lodówki na noc.
Smacznego! 🧡
1 z 12 porcji – ok 190 kcal