SERNIK Z PIANKĄ JAGODOWĄ 

💜 Składniki na sernik

1 kg twarogu sernikowego Pilos 
5 jajek L 
3/4 szklanki erytrolu 
40 g budyniu waniliowego bez cukru 

💜 Pianka jagodowa 

1 Śnieżka (55g)
200 ml ziemnego mleka 2% 
1/2 litra jagód 
3 łyżki erytrolu 
12 g żelatyny 
70 ml wrzątku 

💜 PRZYGOTOWANIE 💜

SERNIK 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, opcja góra + dół. 
Spod prostokątnej blaszki o wymiarach 28×18 cm wykładamy papierem do pieczenia. 
Wszystkie składniki masy serowej łączymy ze sobą i miksujemy nie dłużej niż 30 sekund. 
Masę serową przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 75 minut. 
Sernik po wyjęciu z piekarnika wydaje się półpłynny, ale stężeje po wystygnięciu. 

PIANKA JAGODOWA 

Jagody łączymy z erytrolem i miksujemy na mus. Do jagód dodajemy rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i dokładnie mieszamy. 
Śnieżkę łączymy z mlekiem i miksujemy do zgęstnienia. Na koniec, cały czas miksując, dodajemy mus z jagód. Miksujemy tylko do połączenia. 
Piankę jagodową przekładamy na wystudzony sernik i wstawiamy do lodówki na noc. 

Smacznego! 💜

1 z 12 porcji – ok 180 kcal