ŚNIEZYNKOWE SERNICZKI A LA RAFAELLO
Moi Drodzy, chyba najbardziej wyczekiwane przez Was w ostatnim czasie przepisy <3
Pamiętajcie, żeby wszystkie zapisać!
(Drugie zdjęcie prezentuje wszystkie 5 wersji świątecznych serniczków w różnych smakach, które dla Was przygotowałam i które będę stopniowo Wam prezentować, a kolejne serniczki przed upieczeniem i tuż po.)
Składniki na 15 serniczków (sugeruję użyć sztywnych, papierowych kubeczków większych niż tradycyjne papierowe papilotki do metalowej formy – do kupienia w TK Maxx, sklepach internetowych, chińskich marketach lub na Allegro)
MASA SEROWA:
* 1 kg twarogu sernikowego Pilos
* 350 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
* 150 g erytrolu (lub cukru w wersji nie Fit)
* 6 jajek
* 20g budyniu waniliowego bez cukru
* 120 g wiórków kokosowych
* 60 g posiekanych, blanszowanych migdałów
U MNIE DO DEKORACJI:
Polewa z białej czekolady, wiórki kokosowe, Rafaello.
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzewamy do 180 st (góra+dół).
Wszystkie składniki masy serowej łączymy ze sobą i miksujemy krótko, tylko do chwili połączenia. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i migdały.
Masę serową przelewamy do foremek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 35 min.
Sernik można wykonać również w tortownicy o średnicy 24 cm. Wówczas czas pieczenia należy wydłużyć do ok. 75 min zmniejszając temperaturę do 160 stopni.
TIP
Możecie, zarówno duży sernik jak i małe serniczki, przygotować na spodzie z herbatników/ ciasteczek kokosowych (Krakuski lub Łakotki)
Kalorie bez dekoracji:
1 z 15 serniczków cukrem – ok 270 kcal
1 z 15 serniczków z erytrolem – ok 230 kcal