ŚWIĄTECZNA KOSTKA PIERNIKOWO WIŚNIOWA
Składniki na formę o wymiarach 23×28 cm:
Ciasto:
* 5 dużych jajek
* 1/3 szklanki erytrolu
* 250 g glazurowanych pierniczków
* 50 g mąki ziemniaczanej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pianka:
* 1 opakowanie Śnieżki
* 200 ml zimnego mleka 2%
* 40 g słodzonej słodzikiem galaretki wiśniowej
* 500 ml wrzątku
Dodatkowo:
* 800 g mrożonych wiśni
* 40 g słodzonej słodzikiem galaretki wiśniowej
* 500 ml wrzątku + sok z rozmrożonych wiśni
Wiśnie rozmrażamy na sicie. (Sok zostanie później wykorzystany.)
Pierniczki ścieramy na grubych oczkach tarki.
Jajka łączymy z erytrolem i ubijamy ok 10 minut. Do masy jajecznej dodajemy mąkę z proszkiem. Miksujemy delikatnie, a następnie wsypujemy pierniczki i dokładnie mieszamy wszystko łyżką.
Spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach.
Po wystudzeniu ciasto wyrównujemy (ścinając wyższe boki), a ścięte ciasto kruszymy.
Garetkę rozpuszczamy w 500 ml wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Śnieżkę łączymy z mlekiem i ubijamy. Następnie, cały czas miksując wlewamy galaretkę. Na koniec wsypujemy pokruszone ciasto i mieszamy łyżką.
Tężejącą piankę wiśniową wykładamy na ciasto, a następnie wciskamy w nią odsączone wiśnie. Chłodzimy 2 godziny.
Pozostałą galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i dodajemy sok z rozmrożonych wiśni.
Kiedy pianka na cieście stężeje wylewamy na nią delikatnie tężejącą galaretkę.
Smacznego!
CAŁOŚĆ – ok. 2450 kcal
1 Z 15 PORCJI – ok. 160 kcal