SZARLOTKA NA BISZKOPCIE Z WARSTWĄ CYTRYNOWĄ
Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:
BISZKOPT
2 jajka M
3 łyżki erytrolu
35 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
MASA JABŁKOWA
1 kg słodkich, miękkich jabłek (waga po obraniu)
3-4 łyżki erytrolu
1 łyżeczka cynamonu
10 g żelatyny
70 ml wrzątku
WARSTWA CYTRYNOWA
350 g naturalnego skyru lub kvargu
14 g galaretki cytrynowej słodzonej słodzikiem
200 ml wrzątku
Obrane jabłka kroimy w drobną kostkę i dusimy do czasu aż zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy cynamon i erytrol. Odstawiamy do wystygnięcia.
Jajka ubijamy z erytrolem na puszystą masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem i mieszamy delikatnie do połączenia się składników.
Ciasto przekładamy do tortownicy (spód wykładamy papierem do pieczenia) i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 15 minut.
Rozpuszczoną we wrzątku żelatynę dodajemy do jabłek. Dokładnie mieszamy i wykładamy na przestudzony biszkopt. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku. Kiedy wciąż ciepłą (ale nie gorącą) miksujemy że skyrem. Masę przekładamy na zastygnięte jabłka.
Wstawiamy na noc do lodówki.
Smacznego!
CAŁOŚĆ – OK. 1050 KCAL
1 Z 8 PORCJI – OK 130 KCAL