WIELKANOCNE JAJKA Z ŁOSOSIEM, POREM I CUKINIĄ

➡️ Składniki na 16 sztuk

🔹8 ugotowanych na twardo jajek (XL)
🔹200 g pora (biała część)
🔹200 g cukinii
🔹100 g wędzonego łososia (na zimno) 
🔹50 g majonezu (wegańskiego lub light – do 300 kcal w 100 g) 
🔹1 łyżeczka chrzanu
🔹5 g masła
🔹sól, pieprz, czosnek granulowany

Pora kroimy w drobną kostkę i podsmażamy do miękkości. 
Do pora dodajemy startą na drobnych oczkach cukinię, 1/3 łyżeczki czosnku, odrobinę soli oraz pieprzu i całość dusimy około 5-7 minut (aż odparuje woda z cukinii).

Wystudzone jajka przekrawamy na pół i delikatnie wyjmujemy z nich żółtka. 
Żółtka rozgniatamy widelcem, a następnie dodajemy do nich majonez oraz chrzan. 

Do pasty z żółtek dodajemy bardzo drobno posiekanego łososia oraz przestudzone warzywa. 

W razie potrzeby farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie wypełniamy nim białka. 
Przed podaniem wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Smacznego!

1 PORCJA (pół jajka) – 75 KCAL