ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z JAJKAMI I SOSEM KURKOWO KOPERKOWYM
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE
400 g ziemniaków
3 jajka L
200 g kurek (świeżych lub mrożonych)
5 g masła
80 ml śmietanki 12%
1 pełna łyżka posiekanego koperku
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Jajka gotujemy na twardo. Kroimy w plasterki.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i również kroimy w plasterki.
Oczyszczone kurki podsmażamy na maśle do miękkości. Pod koniec dodajemy śmietankę oraz koperek. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z palnika i doprawiamy do smaku.
W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki oraz jajka i całość zalewamy sosem kurkowym.
Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut.
Smacznego!
* kurki możecie zastąpić dowolnymi grzybami leśnymi
CAŁOŚĆ – OK. 770 KCAL
1 PORCJA – OK. 385 KCAL