ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z RYBĄ I JAJKAMI
Składniki na 3 porcje
400 g ugotowanych ziemniaków (waga po obraniu)
350 g filetu z białej ryby (dorsz, morszczuk, szczupak, mintaj)
4 jajka ugotowane na twardo
80 g cebuli
100 g pora
2 ząbki czosnku
5 g oleju
125 g mozarelli light
50 ml śmietanki 12%
50 ml mleka 3,2%
pęczek koperku
Ugotowane ziemniaki, mozarellę oraz jajka kroimy w podobnej wielkości kostkę.
Pokrojoną w kostkę cebulę oraz pora podsmażamy na oleju do miękkości. W trakcie smażenia dodajemy czosnek. Usmażone warzywa zdejmujemy z patelni.
Rybę oprószamy solą i pieprzem i smażymy na patelni na której wcześniej smażyły się warzywa.
Usmażoną rybę rozdrabniamy i łączymy z pozostałymi składnikami.
Na koniec dodajemy mleko oraz śmietankę, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy drobno posiekany koperek.
Wymieszany składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do 200° piekarnika. Pieczemy ok 20-25 min, do lekkiego zrumienienia.
Smacznego!
CAŁOŚĆ – OK 1320 KCAL
1 Z 3 PORCJI – OK 440 KCAL