ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z RYBĄ I JAJKAMI 

Składniki na 3 porcje 

400 g ugotowanych ziemniaków (waga po obraniu)
350 g filetu z białej ryby (dorsz, morszczuk, szczupak, mintaj)
4 jajka ugotowane na twardo
80 g cebuli 
100 g pora 
2 ząbki czosnku 
5 g oleju 
125 g mozarelli light 
50 ml śmietanki 12%
50 ml mleka 3,2%
pęczek koperku 

Ugotowane ziemniaki, mozarellę oraz jajka kroimy w podobnej wielkości kostkę. 

Pokrojoną w kostkę cebulę oraz pora podsmażamy na oleju do miękkości. W trakcie smażenia dodajemy czosnek. Usmażone warzywa zdejmujemy z patelni. 

Rybę oprószamy solą i pieprzem i smażymy na patelni na której wcześniej smażyły się warzywa. 
Usmażoną rybę rozdrabniamy i łączymy z pozostałymi składnikami. 

Na koniec dodajemy mleko oraz śmietankę, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy drobno posiekany koperek.

Wymieszany składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do 200° piekarnika. Pieczemy ok 20-25 min, do lekkiego zrumienienia. 

Smacznego! 

CAŁOŚĆ – OK 1320 KCAL 
1 Z 3 PORCJI – OK 440 KCAL