ZUPA GOŁĄBKOWA 

Składniki na 7 dużych porcji:

500 g mielonej szynki wieprzowej 
700 g białej kapusty 
100 g cebuli 
120 g marchewki 
2 puszki krojonych pomidorów 
70 g koncentratu pomidorowego 
10 g oleju 

1 mały liść laurowy 
2 ziela angielskie 
1 łyżeczka słodkiej papryki 
1 łyżeczka cukru 
sól i pieprz do smaku 

400 g ryżu konjac
2 litry wody 

Na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę oraz startą na grubych oczkach marchewkę. Po kilku minutach dodajemy mięso i całość smażymy kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając. 

Następnie dodajemy wodę, przyprawy oraz pokrojoną w niewielką kostkę kapustę. 
Gotujemy pod przykryciem przez około 25 min, do czasu aż kapusta będzie miękka. 

Na koniec dodajemy pomidory oraz koncentrat i gotujemy kolejne 10 minut, na niewielkiej mocy palnika. 

Na koniec, do gotującej się zupy, dodajemy przepłukane pod ciepłą wodą ryż konjac’owy.
Doprowadzamy do wrzenia i ponownie doprawiamy do smaku. Jeśli zupa okaże się bardzo gęsta (chociaż powinna być treściwa), dodajemy więcej wody. 

Najlepiej smakuje na drugi dzień. 

Smacznego! 

CAŁOŚĆ – OK. 1350 KCAL 
1 Z 7 DUŻYCH PORCJI – OK 190 KCAL