Sezon na grzyby w pełni, wiec dziś mam dla Was przepis ma aromatyczną zupę krem.
Jeśli nie macie aż tylu rodzajów grzybów, możecie użyć dwóch, lub któryś z nich zastąpić dostępnymi w supermarketach kurkami.
Składniki:
- 5 szklanek ( ok 1,25 l) delikatnego bulionu warzywnego (z 2 małych marchewek, kawałka pietruszki, pora i selera)
- 200 g prawdziwków
- 200 g podgrzybków
- 200 g maślaków
- 150 g cebuli
- 100 g pora
- 10 g masła
- 100 ml słodkiej śmietanki 12%
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki świeżych listków tymianku
- sól i pieprz do smaku
Drobno posiekaną cebulę oraz pora podsmażamy na maśle do miękkości, a następnie dodajemy do nich oczyszczone i pokrojone w drobną kostkę grzyby oraz kilka łyżek wody.
Dusimy przez około 10 minut, dość często mieszając.
Do grzybów dodajemy bulion, pietruszkę, tymianek, sporą szczyptę soli i pieprzu. Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 10 minut, a następnie miksujemy na gładki krem.
Dodajemy śmietankę i ponownie zagotowujemy.
Jeśli zupa jest za gęsta, dodajemy więcej bulionu i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Do porcji zupy możecie dodać 10 g groszku ptysiowego.
CAŁOŚĆ – ok 520 kcal
1 z 4 PORCJI – ok 130 kcal
10 g groszku ptysiowego – 50 kcal
Smacznego!