💗 TARTA SERNIKOWA Z FRUŻELINĄ TRUSKAWKOWO RABARBAROWĄ 💗
Składniki na formę o średnicy 25 cm
Ciasto:
200 g mąki pszennej (typ 450)
50 g erytrolu
50 g miękkiego masła
50 g śmietany 12%
2 żółtka
Masa serowa
500 g twarogu sernikowego (do 110 kcal/100g)
5 łyżek erytrolu
3 łyżeczki żelatyny
50 ml wrzątku
Skórka otarta z 1/2 cytryny
Frużelina
400 g truskawek
300 g mocno dojrzałego rabarbaru
1,5 łyżki maki ziemniaczanej (z czubkiem)
100 ml zimnej wody
Erytrol (do smaku)
Przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (góra + dół).
Składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy. Formę na tartę oprószamy mąką i wykładamy ciastem.
Wierzch ciasta oprószamy mąką, wykładamy folią aluminiową i wysypujemy na nią kilogram ryżu lub grochu (dokładna instrukcja w zapisanym lajwie z gotowaniem).
Pieczemy przez około 25 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i dopiekamy ma złoto. Studzimy.
Twaróg miksujemy z erytrolem i skórką cytrynową. Dodajemy rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i masę serową wykładamy na ciasto. Wstawiamy dla lodówki.
(Jeśli nie liczycie kalorii przed dodaniem masy serowej na cieście rozsmarujcie 2-3 łyżki marmolady różanej.)
Truskawki oraz rabarbar łączymy w rondelku i podgrzewamy do czasu, aż rabarbar będzie miękki. Dodajemy erytrol do smaku i ponownie zagotowujemy. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z wodą. Gotujemy, cały czas mieszając, do zgęstnienia.
Przestudzoną frużelinę wykładamy na zastygniętą masę serową.
Smacznego!
KASIA PODPOWIADA:
1. Zamiast twarogu możecie użyć truskawkowych serków proteinowych lub truskawkowego skyru.
2. Super sprawdzi się tu też frużelina z wiśni lub jagód (500 g jagód lub 500 g wiśni)
3. Do frużeliny możecie użyć owoców mrożonych.
CAŁOŚĆ – ok 2100 kcal
1 z 10 porcji – ok 210 kcal
1 z 8 porcji – ok 260 kcal