KLOPSY DROBIOWE W SOSIE POMIDOROWO WARZYWNYM Z CYNAMONEM.
➡️ Klopsy
🔹500 g mielonego filetu z kurczaka
🔹1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
🔹1 łyżeczka suszonej cebuli
🔹1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
🔹sól i pieprz
➡️ Sos warzywny
🔹120 g marchewki
🔹120 g cebuli
🔹120 g pora
🔹120 g czerwonej papryki
🔹3 ząbki czosnku
🔹1 puszka krojonych pomidorów
🔹1 łyżeczka oliwy
🔹1/2 łyżeczki słodkiej papryki
🔹2/3 łyżeczki erytrolu
🔹2 szczypty cynamonu (bardzo ważny składnik)
🔹sól i pieprz
➡️ Dodatkowo
🔹1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
Mięso łączymy z przyprawami i formujemy 12 klopsów.
Na oleju podsmażamy drobno posiekane warzywa (marchewkę starłam na tarce).
Do miękkich warzyw dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy, a po chwili pomidory z puszki i 100 ml wody.
Dusimy kilka minut od czasu do czasu mieszając.
Sos warzywny przekładamy do naczynia żaroodpornego i układamy na nim klopsy.
Całość posypujemy ziołami.
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy na opcji góra i dół przez około 30 minut.
Ja podałam je z makaronem konjac, więc wartość kaloryczna dania praktycznie się nie zmieniła.
Smacznego!
CAŁA PORCJA – 12 KLOPSÓW + CAŁY SOS – OK. 770 KCAL
1 PORCJA – 4 KLOPSY + 1/3 SOSU – OK. 260 KCAL
Jeśli nie zależy Wam na tak niskiej kaloryczności, zamiast wody dodajcie 100 ml śmietanki 12%.
Wówczas wartość kaloryczna 1 porcji wzrośnie do ok. 325 kcal, ale sos będzie super kremowy.
Przy użyciu makaronu konjac wciąż będzie to bardzo niskokaloryczne danie 🙂