KLOPSY DROBIOWE W SOSIE POMIDOROWO WARZYWNYM Z CYNAMONEM. 

➡️ Klopsy

🔹500 g mielonego filetu z kurczaka
🔹1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
🔹1 łyżeczka suszonej cebuli
🔹1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
🔹sól i pieprz

➡️ Sos warzywny

🔹120 g marchewki
🔹120 g cebuli
🔹120 g pora
🔹120 g czerwonej papryki
🔹3 ząbki czosnku
🔹1 puszka krojonych pomidorów
🔹1 łyżeczka oliwy 
🔹1/2 łyżeczki słodkiej papryki 
🔹2/3 łyżeczki erytrolu 
🔹2 szczypty cynamonu (bardzo ważny składnik) 
🔹sól i pieprz 

➡️ Dodatkowo 

🔹1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 

Mięso łączymy z przyprawami i formujemy 12 klopsów. 

Na oleju podsmażamy drobno posiekane warzywa (marchewkę starłam na tarce). 
Do miękkich warzyw dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy, a po chwili pomidory z puszki i 100 ml wody. 
Dusimy kilka minut od czasu do czasu mieszając. 

Sos warzywny przekładamy do naczynia żaroodpornego i układamy na nim klopsy. 

Całość posypujemy ziołami. 

Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy na opcji góra i dół przez około 30 minut. 

Ja podałam je z makaronem konjac, więc wartość kaloryczna dania praktycznie się nie zmieniła. 

Smacznego! 

CAŁA PORCJA – 12 KLOPSÓW + CAŁY SOS – OK. 770 KCAL 

1 PORCJA – 4 KLOPSY + 1/3 SOSU – OK. 260 KCAL

Jeśli nie zależy Wam na tak niskiej kaloryczności, zamiast wody dodajcie 100 ml śmietanki 12%.

Wówczas wartość kaloryczna 1 porcji wzrośnie do ok. 325 kcal, ale sos będzie super kremowy.

Przy użyciu makaronu konjac wciąż będzie to bardzo niskokaloryczne danie 🙂