DORSZ W SOSIE SZPINAKOWO ŚMIETANOWYM Z SUSZONYMI POMIDORAMI

➡️ Składniki na 1 porcję

🔹200 g polędwicy z dorsza
🔹150 g świeżego szpinaku
🔹15 g suszonych pomidorów (bez oleju)
🔹50 g śmietanki 12%
🔹2 łyżki mleka 2%
🔹5 g oliwy
🔹2 ząbki czosnku
🔹1/2 łyżeczki ziół śródziemnomorskich
🔹sól
🔹200 g ryżu konjac

Na oliwie podsmażamy rybę z obu stron, a następnie rozdrabniamy ją na niezbyt małe kawałki.

Na patelnię, na której smażyła się ryba, dodajemy szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Kiedy szpinak zmniejszy objętość dodajemy drobno posiekane pomidory i smażymy 2 minuty.

Dodajemy mleko, śmietankę oraz zioła. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie dodajemy rybę i dusimy na niewielkiej mocy palnika przez kolejne 2 minuty.

Podajemy z ryżem konjac (lub tradycyjnym, jeśli zależy Wam na bardziej kalorycznym daniu).

Smacznego!

CAŁA PORCJA – ok. 360 kcal