OMLET Z BOTWINKĄ

➡️ Składniki na 1 sztukę

🔹3 jajka L 
🔹2 białka jaj L
🔹10 g śmietanki UHT 12%
🔹200 g botwinki
🔹1 łyżeczka posiekanego koperku 
🔹1 mały ząbek czosnku 
🔹5 g masła 
🔹sól i pieprz do smaku 

Botwinkę (bez buraczków) drobno siekamy i podsmażamy na maśle z dodatkiem czosnku do czasu, aż zmięknie i znacznie zmniejszy objętość. Po zdjęciu z palnika dodajemy koperek, sól i pieprz. 
Studzimy. 

Jajka oraz białka łączymy z łyżką śmietanki, solą oraz pieprzem. Energicznie mieszamy, a następnie dodajemy botwinkę. 
Dużą patelnię o nieprzywierającej powłoce smarujemy 3-4 kroplami oleju i przelewamy na nią jajka. Smażymy na niewielkim płomieniu do czasu, aż omlet się zetnie. 
Omlet składamy na pół i delikatnie zsuwamy z patelni na talerz. 

Smacznego!

WARTOŚĆ KALORYCZNA OMLETU – 390 KCAL