OMLET Z BOTWINKĄ
➡️ Składniki na 1 sztukę
🔹3 jajka L
🔹2 białka jaj L
🔹10 g śmietanki UHT 12%
🔹200 g botwinki
🔹1 łyżeczka posiekanego koperku
🔹1 mały ząbek czosnku
🔹5 g masła
🔹sól i pieprz do smaku
Botwinkę (bez buraczków) drobno siekamy i podsmażamy na maśle z dodatkiem czosnku do czasu, aż zmięknie i znacznie zmniejszy objętość. Po zdjęciu z palnika dodajemy koperek, sól i pieprz.
Studzimy.
Jajka oraz białka łączymy z łyżką śmietanki, solą oraz pieprzem. Energicznie mieszamy, a następnie dodajemy botwinkę.
Dużą patelnię o nieprzywierającej powłoce smarujemy 3-4 kroplami oleju i przelewamy na nią jajka. Smażymy na niewielkim płomieniu do czasu, aż omlet się zetnie.
Omlet składamy na pół i delikatnie zsuwamy z patelni na talerz.
Smacznego!
WARTOŚĆ KALORYCZNA OMLETU – 390 KCAL