SAŁATKA Z PIECZONYM ŁOSOSIEM, GRUSZKĄ, MARAKUJĄ I MALINAMI
SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ
▪️150 g łososia (waga surowej ryby bez skóry)
▪️120 g gruszki (mocno dojrzałej)
▪️50 g malin
▪️1 marakuja
▪️spora garść mieszanki liści sałat
▪️przyprawa do dań włoskich
▪️czosnek granulowany
▪️sól
SOS
▪️10 g musztardy figowej (można użyć kremu z gorczycy lub musztardy miodowej)
▪️5 g oleju
▪️1 większa łyżeczka wody
▪️1 szczypta erytrolu
PRZYGOTOWANIE
Rybę oprószamy solą, czosnkiem i przyprawą. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 25 minut.
Gruszkę podsmażamy na suchej patelni do czasu, aż się skarmelizuje i zarumieni.
Składniki sosu łączyny że sobą i energicznie mieszamy.
Na talerzu układamy sałatę, ciepłą gruszkę oraz rybę. Dodajemy maliny oraz marakuję i całość polewamy sosem.
(Na potrzeby zdjęcia wszystkie składniki są “w całości”, ale sałatka najlepiej smakuje gdy łososia rozdrobnimy, gruszkę pokroimy w kostkę i całość wymieszamy z sosem i marakują.)
Smacznego!
CAŁOŚĆ – OK. 485 KCAL