SAŁATKA JAJECZNA Z POREM I SZYNKĄ 

10 jajek 
400 g pora (jasna część)
200 g kukurydzy 
250 g szynki konserwowej w plastrach 
1 duży pęczek szczypiorku 

Sos

150 g śmietany 12%
50 g majonezu light (do 320 kcal/100g)
100 g jogurtu naturalnego 3%
50 g musztardy sarepskiej 

sól, pieprz 

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i studzimy (najlepiej ugotować je dzień wcześniej). Schłodzone jajka drobno siekamy. 

Pora kroimy w półplasterki i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy 2-3 minuty, a następnie odcedzamy (odciskając mocno wodę) i odstawiamy do wystygnięcia. 

Przestudzonego pora łączymy z jajkami, pokrojoną w kostkę szynkę, kukurydzą i drobno posiekanym szczypiorkiem. 

Składniki sosu łączymy ze sobą i dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odstawiamy na noc do lodówki. 

Smacznego! 

CAŁOŚĆ – ok 1650 kcal 
1 Z 6 PORCJI – ok 275 kcal