SAŁATKA JAJECZNA Z POREM I SZYNKĄ
10 jajek
400 g pora (jasna część)
200 g kukurydzy
250 g szynki konserwowej w plastrach
1 duży pęczek szczypiorku
Sos
150 g śmietany 12%
50 g majonezu light (do 320 kcal/100g)
100 g jogurtu naturalnego 3%
50 g musztardy sarepskiej
sól, pieprz
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i studzimy (najlepiej ugotować je dzień wcześniej). Schłodzone jajka drobno siekamy.
Pora kroimy w półplasterki i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy 2-3 minuty, a następnie odcedzamy (odciskając mocno wodę) i odstawiamy do wystygnięcia.
Przestudzonego pora łączymy z jajkami, pokrojoną w kostkę szynkę, kukurydzą i drobno posiekanym szczypiorkiem.
Składniki sosu łączymy ze sobą i dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odstawiamy na noc do lodówki.
Smacznego!
CAŁOŚĆ – ok 1650 kcal
1 Z 6 PORCJI – ok 275 kcal