Ziołowy placek cukiniowy na skyrze z jajkiem na miękko i pomidorkami. 

Cudowniejsze i niż z najlepszej śniadaniowni. 

(Więcej przepisów na niesamowite śniadania – 10 w wersji na słodko i 10 w wersji wytrawnej – znajdziecie w moim najnowszym ebooku „100 LŻEJSZYCH PRZEPISÓW”. Jeszcze tylko do 31.05, przy zakupie ebooka, w prezencie otrzymacie drugi ebook „30 LŻEJSZYCH KOKTAJLI” 🍹
Link do ebooka w BIO lub w zakładce sklep na stronie KASIAGUZIK.PL)

PLACEK 

300 g cukinii
25 g mąki pszennej tortowej
1 jajko
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki 
sól i pieprz 
3-4 krople oleju 

DODATKOWO 

150 g skyru naturalnego 
1 jajko 
100 g pomidorków koktajlowych 

PRZYGOTOWANIE 

1. Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki, oprószamy solą, dokładnie mieszamy i odstawiamy ma kwadrans. Po tym czasie cukinię mocno odciskamy w dłoniach z soku. Po odciśnięcia powinna być sucha. 
2. Odciśniętą cukinię łączymy z pozostałymi składnikami. 
3. Na rozgrzanej, niewielkiej patelni rozsmarowujemy kilka kropel oleju i przekładamy masę. Smażymy z obu stron na średniej mocy palnika. Przewracamy delikatnie, kiedy pierwsza strona jest już zarumieniona. 
4. W czasie kiedy smaży się placek gotujemy jajko na miękko i delikatnie obieramy je ze skorupki. 
5. Na talerz nakładamy skyr i oprószamy go solą. Na skyrze układamy placek, a na nim przekrojone na pół jajko. Dookoła dodajemy prokrojone pomidorki. 

KALORIE 
CAŁOŚĆ – OK 420 KCAL