SUPER FIT CIASTO CYTRYNOWE Z MALINAMI
鉃★笍 Biszkopt
馃敼2 jajka M
馃敼3 艂y偶ki erytrolu
馃敼35 g m膮ki pszennej
馃敼1/2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
馃敼sk贸rka otarta z 1/2 cytryny
鉃★笍 Masa jogurtowa
馃敼750 g g臋stego jogurtu naturalnego (0% t艂uszczu – czarny Pilos – 48 kcal w 100 g)
馃敼120 g erytrolu
馃敼4 艂y偶eczki 偶elatyny
馃敼100 ml wrz膮tku
馃敼200 g malin
鉃★笍 Lemon Curd
馃敼sok z 3 du偶ych, soczystych cytryn
馃敼sk贸rka 艣ci臋ta z 3 cytryn (nie 艣cierana)
馃敼4 jajka
馃敼4 艂y偶ki erytrolu
馃敼2 p艂askie 艂y偶eczki 偶elatyny
馃敼75 ml wrz膮tku
鉃★笍 Poncz
馃敼75 ml wody
馃敼2 艂y偶ki soku z cytryny
馃敼1 艂y偶eczka erytrolu
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Sp贸d tortownicy o 艣rednicy 21 cm wyk艂adamy papierem do pieczenia.
Jajka 艂膮czymy z erytrolem i ubijamy na najwy偶szych obrotach miksera przez ok. 10 minut.
Nast臋pnie dodajemy m膮k臋 wymieszan膮 z proszkiem do pieczenia i miksujemy tylko do chwili po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w.
Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy oko艂o 18 minut.
Po upieczeniu biszkopt odstawiamy do wystygni臋cia, a nast臋pnie zdejmujemy z niego papier i ponownie umieszczamy w tortownicy.
Sok z cytryny 艂膮czymy z erytrolem i jajkami. Energicznie mieszamy r贸zg膮 i odstawiamy na p贸艂 godziny by erytrol si臋 rozpu艣ci艂.
Nast臋pnie dodajemy sk贸rk臋 z cytryny i podgrzewamy, ca艂y czas mieszaj膮c, do czasu, a偶 krem uzyska konsystencj臋 rzadkiego budyniu.
(Krem nie powinien si臋 zagotowa膰. Je艣liacie termometr cukierniczy, temperatura kremu nie powinna przekroczy膰 70 stopni.)
Gor膮cy krem przecieramy przez sito i odstawiamy do wystygni臋cia.
Jogurt 艂膮czymy z erytrolem i miksujemy.
Nast臋pnie dodajmy rozpuszczon膮 we wrz膮tku i przestudzon膮 偶elatyn臋.
Delikatnie t臋偶ej膮c膮 mas臋 przek艂adamy na naponczowany biszkopt i wciskamy w ni膮 maliny. Wstawiamy do lod贸wki na oko艂o godzin臋.
Kiedy masa jogurtowa st臋偶eje lemon curd 艂膮czymy z rozpuszczon膮 we wrz膮tku 偶elatyn膮 i delikatnie przelewamy na wierzch ciasta.
Wstawiamy do lod贸wki na co najmniej 3 godziny.
Smacznego!
CA艁O艢膯 – 8 PORCJI (1200 KCAL)
1 PORCJA – 150 KCAL