CHLB NA ZAKWASIE Z KASZĄ JAGLANĄ I MORELAMI
Składniki na foremkę 10×24 cm:
- 550 g mąki pszennej (typ 550)
- 120 g zakwasu żytniego (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej) – PRZEPIS NA ZAKWAS ZNAJDZIESZ 5 POSTÓW WCZEŚNIEJ
- 150 g ugotowanej kaszy jaglanej (waga po ugotowaniu!)
- 8 -10 suszonych moreli
- 300 g letniej wody
- 1 łyżka miodu
- 1,5 płaskiej łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
Morele kroimy w drobną kostkę i obtaczamy w łyżeczce mąki. Resztę mąki łączymy z solą.
Kaszę mieszamy z mąką (najlepiej zrobić to dłonią, by rozbić większe grudki kaszy) i dodajemy do niej wodę wymieszaną z miodem i zakwasem. Ciasto mieszamy drewnianą łyżką do chwili aż składniki lekko się połączą, a następnie mieszamy je na wolnych obrotach robotem z hakiem przez 3 minuty. Po tym czasie do ciasta dodajemy morele i wyrabiamy kolejne 3 minuty. (Jeśli nie posiadacie robota z hakiem do wyrabiania ciasta, możecie wyrobć go ręcznie – początkowo 5 minut, a następnie do chwili, aż morele rozłożą się równomiernie w cieście.)
Wyrobione ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i odstawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny do wyrośnięcia. (Ja włożyłam ciasto do piekarnika i zapaliłam światło, które lekko podwyższyło temperaturę.)
Wierzch wyrośniętego ciasta smarujemy oliwą, wstawiamy je do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy kolejne 25 minut.
Upieczony chleb studzimy na kratce.