CHLB NA ZAKWASIE Z KASZĄ JAGLANĄ I MORELAMI

Składniki na foremkę 10×24 cm:

  • 550 g mąki pszennej (typ 550)
  • 120 g zakwasu żytniego (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej) – PRZEPIS NA ZAKWAS ZNAJDZIESZ 5 POSTÓW WCZEŚNIEJ
  • 150 g ugotowanej kaszy jaglanej (waga po ugotowaniu!)
  • 8 -10 suszonych moreli
  • 300 g letniej wody
  • 1 łyżka miodu
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy

Morele kroimy w drobną kostkę i obtaczamy w łyżeczce mąki. Resztę mąki łączymy z solą.

Kaszę mieszamy z mąką (najlepiej zrobić to dłonią, by rozbić większe grudki kaszy) i dodajemy do niej wodę wymieszaną z miodem i zakwasem. Ciasto mieszamy drewnianą łyżką do chwili aż składniki lekko się połączą, a następnie mieszamy je na wolnych obrotach robotem z hakiem przez 3 minuty. Po tym czasie do ciasta dodajemy morele i wyrabiamy kolejne 3 minuty. (Jeśli nie posiadacie robota z hakiem do wyrabiania ciasta, możecie wyrobć go ręcznie – początkowo 5 minut, a następnie do chwili, aż morele rozłożą się równomiernie w cieście.)

Wyrobione ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i odstawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny do wyrośnięcia. (Ja włożyłam ciasto do piekarnika i zapaliłam światło, które lekko podwyższyło temperaturę.)

Wierzch wyrośniętego ciasta smarujemy oliwą, wstawiamy je do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy kolejne 25 minut.

Upieczony chleb studzimy na kratce.