RYŻ NA MLEKU Z FRUŻELINĄ TRUSKAWKOWO RABARBAROWĄ
🌸 Składniki na 2 porcje
◽125 g ryżu
◽350 ml mleka 2%
◽200 ml wody
◽30 g białej czekolady
◽2 łyżki erytrolu
🌸 Frużelina
◽150 g truskawek
◽150 g mocno dojrzałego rabarbaru
◽3 łyżki erytrolu
◽1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
◽3 łyżki zimnej wody
Pokrojony w plasterki rabarbar umieszczamy z erytrolem w niewielkim rondelku. Dodajemy 2 łyżki wody i dusimy ok. 3 minuty (do czasu, aż rabarbar zmięknie).
Do rondelka dodajemy pokrojone w kostkę truskawkę i całość dusimy kolejne 2-3 minuty.
Na koniec wlewamy wodę połączoną z mąką ziemniaczaną i doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien w tym czasie zgęstnieć.
Ryż wsypujemy na gotującą się wodę i po 6 minutach gotowania odcedzamy go.
Mleko zagotowujemy z 250 ml wody oraz erytrolem w rondelku z grubym dnem. Dodajemy ryż i gotujemy, dość często mieszając, przez około 25 minut. W tym czasie ryż powinien zgęstnieć.
Po zdjęciu z palnika do ryżu dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy do czasu, aż całkowicie się rozpuści. Odstawiamy na 10 minut.
Jeśli ryż mocno zgęstnieje, można dodać do niego kilka łyżek zimnego mleka.
Ryż rozdzielamy na 2 porcje i podajemy z frużeliną.
Smacznego!
CAŁOŚĆ – 2 PORCJE – ok. 880 KCAL
1 PORCJA – OK. 440 KCAL