SAŁATKA Z PIECZONYM ŁOSOSIEM, GRUSZKĄ, MARAKUJĄ I MALINAMI

SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ

▪️150 g łososia (waga surowej ryby bez skóry)
▪️120 g gruszki (mocno dojrzałej)
▪️50 g malin
▪️1 marakuja
▪️spora garść mieszanki liści sałat
▪️przyprawa do dań włoskich
▪️czosnek granulowany
▪️sól

SOS

▪️10 g musztardy figowej (można użyć kremu z gorczycy lub musztardy miodowej)
▪️5 g oleju 
▪️1 większa łyżeczka wody
▪️1 szczypta erytrolu

PRZYGOTOWANIE

Rybę oprószamy solą, czosnkiem i przyprawą. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 25 minut.

Gruszkę podsmażamy na suchej patelni do czasu, aż się skarmelizuje i zarumieni. 

Składniki sosu łączyny że sobą i energicznie mieszamy.

Na talerzu układamy sałatę, ciepłą gruszkę oraz rybę. Dodajemy maliny oraz marakuję i całość polewamy sosem.

(Na potrzeby zdjęcia wszystkie składniki są “w całości”, ale sałatka najlepiej smakuje gdy łososia rozdrobnimy, gruszkę pokroimy w kostkę i całość wymieszamy z sosem i marakują.)

Smacznego!

CAŁOŚĆ – OK. 485 KCAL