Ziołowy placek cukiniowy na skyrze z jajkiem na miękko i pomidorkami.
Cudowniejsze i niż z najlepszej śniadaniowni.
(Więcej przepisów na niesamowite śniadania – 10 w wersji na słodko i 10 w wersji wytrawnej – znajdziecie w moim najnowszym ebooku „100 LŻEJSZYCH PRZEPISÓW”. Jeszcze tylko do 31.05, przy zakupie ebooka, w prezencie otrzymacie drugi ebook „30 LŻEJSZYCH KOKTAJLI” 🍹
Link do ebooka w BIO lub w zakładce sklep na stronie KASIAGUZIK.PL)
PLACEK
300 g cukinii
25 g mąki pszennej tortowej
1 jajko
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz
3-4 krople oleju
DODATKOWO
150 g skyru naturalnego
1 jajko
100 g pomidorków koktajlowych
PRZYGOTOWANIE
1. Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki, oprószamy solą, dokładnie mieszamy i odstawiamy ma kwadrans. Po tym czasie cukinię mocno odciskamy w dłoniach z soku. Po odciśnięcia powinna być sucha.
2. Odciśniętą cukinię łączymy z pozostałymi składnikami.
3. Na rozgrzanej, niewielkiej patelni rozsmarowujemy kilka kropel oleju i przekładamy masę. Smażymy z obu stron na średniej mocy palnika. Przewracamy delikatnie, kiedy pierwsza strona jest już zarumieniona.
4. W czasie kiedy smaży się placek gotujemy jajko na miękko i delikatnie obieramy je ze skorupki.
5. Na talerz nakładamy skyr i oprószamy go solą. Na skyrze układamy placek, a na nim przekrojone na pół jajko. Dookoła dodajemy prokrojone pomidorki.
KALORIE
CAŁOŚĆ – OK 420 KCAL