CHLEB NA ZAKWASIE Z PIECZONYM CZOSNKIEM I OLIWĄ

(przepis na zakwas znajdziecie w poprzednim poście, a we wcześniejszej rolce 10 badań naukowych, które jasno mówią, że od chleba nie tyjemy)

Składniki na 1 bochenek:

Levain:

  • 20 g zakwasu (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej)
  • 90 g mąki pszennej chlebowej
  • 60 g wody

Gotowe ciasto:

  • 320 g mąki pszennej chlebowej
  • 50 g mąki pszennej razowej (graham)
  • 260 g wody
  • 35 g oliwy
  • 1 bardzo duża główka polskiego(!) czosnku (lub 2 mniejsze)
  • cały levain

Wodę, mąkę oraz zakwas łączymy ze sobą, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin.

Czosnek owijamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni. Pieczemy około 40-45 minut, do czasu aż będzie bardzo miękki, a następnie obieramy go z łupin i miksujemy z oliwą przy pomocy blendera na gładką pastę.

Levian łączymy z pastą czosnkową oraz pozostałymi składnikami chleba i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (ręcznie ciasto wyrabiamy przez około 10 minut, przy pomocy miksera z hakiem przez 6 minut – 3 minuty na pierwszej prędkości i 3 na drugiej).

Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. W połowie wyrastania ciasto wykładamy na blat, rozpłaszczamy dłonią, rogi zawijamy do środka i składamy je dwukrotnie na pół. Złożone ciasto ponownie umieszczamy w misce.

Po 2 godzinach z ciasta formujemy bochenek o podłużnym kształcie i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2-2,5 godziny.

Wyrośnięty chleb wstawiamy do nagrzanego do 240 stopni piekarnika i pieczemy 45 minut. (na ostatnie 20 minut zmniejszyłam temperaturę do 210 stopni).

Po wyjęciu z piekarnika chleb studzimy na kratce.