CHLEB NA ZAKWASIE Z PIECZONYM CZOSNKIEM I OLIWĄ
(przepis na zakwas znajdziecie w poprzednim poście, a we wcześniejszej rolce 10 badań naukowych, które jasno mówią, że od chleba nie tyjemy)
Składniki na 1 bochenek:
Levain:
- 20 g zakwasu (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej)
- 90 g mąki pszennej chlebowej
- 60 g wody
Gotowe ciasto:
- 320 g mąki pszennej chlebowej
- 50 g mąki pszennej razowej (graham)
- 260 g wody
- 35 g oliwy
- 1 bardzo duża główka polskiego(!) czosnku (lub 2 mniejsze)
- cały levain
Wodę, mąkę oraz zakwas łączymy ze sobą, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin.
Czosnek owijamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni. Pieczemy około 40-45 minut, do czasu aż będzie bardzo miękki, a następnie obieramy go z łupin i miksujemy z oliwą przy pomocy blendera na gładką pastę.
Levian łączymy z pastą czosnkową oraz pozostałymi składnikami chleba i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (ręcznie ciasto wyrabiamy przez około 10 minut, przy pomocy miksera z hakiem przez 6 minut – 3 minuty na pierwszej prędkości i 3 na drugiej).
Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. W połowie wyrastania ciasto wykładamy na blat, rozpłaszczamy dłonią, rogi zawijamy do środka i składamy je dwukrotnie na pół. Złożone ciasto ponownie umieszczamy w misce.
Po 2 godzinach z ciasta formujemy bochenek o podłużnym kształcie i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2-2,5 godziny.
Wyrośnięty chleb wstawiamy do nagrzanego do 240 stopni piekarnika i pieczemy 45 minut. (na ostatnie 20 minut zmniejszyłam temperaturę do 210 stopni).
Po wyjęciu z piekarnika chleb studzimy na kratce.