CHLEB Z SIEMIENIEM LNIANYM

To kolejny przepis na chleb, dla osób, które już wiedzą, że chleb nie powoduje tycia, ale chcą stawiać na jakościowe pieczywo z dobrym składem. Chociaż sama nie przepadam za pieczywem, uważam że cały rytuał pieczenia chleba jest super!

(przepis na zakwas znajdziecie 3 posty wcześniej)

Składniki na keksówkę o wymiarach 10×30 cm ⬇️

Namaczanka:

  • 50 g siemienia lnianego
  • 120 g wody

Zaczyn:

  • 75 g mąki pszennej chlebowej
  • 90 g wody
  • 2 łyżki zakwasu (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej)

Składniki:

  • 380 g mąki pszennej chlebowej
  • 40 g mąki żytniej
  • 50 g siemienia lnianego
  • 180 g wody
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1/3 płaskiej łyżeczki drożdży instant (suchych)

Siemię lniane zalewamy wodą, mieszamy, szczelnie przykrywamy folią i odstawiamy na 16 godzin.

Zakwas łączymy z wodą oraz mąką, przykrywamy folią i również odstawiamy na 16 godzin.

Na drugi dzień wszystkie składniki chleba łączymy ze sobą w misce i zagniatamy ciasto przez kilka minut. Ciasto jest dość luźne, ale jest to jego właściwa konsystencja.

Zagniecione ciasto odstawiamy na 3 godziny do wyrośnięcia a następnie przelewamy je wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i ponownie odstawiamy je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 3-3,5 godziny.

Wyrośnięty chleb wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy przez 40 minut.

Od razu po wyjęciu z piekarnika chleb wyjmujemy z foremki, zdejmujemy z niego papier i studzimy na kratce.