CHLEB Z SIEMIENIEM LNIANYM
To kolejny przepis na chleb, dla osób, które już wiedzą, że chleb nie powoduje tycia, ale chcą stawiać na jakościowe pieczywo z dobrym składem. Chociaż sama nie przepadam za pieczywem, uważam że cały rytuał pieczenia chleba jest super!
(przepis na zakwas znajdziecie 3 posty wcześniej)
Składniki na keksówkę o wymiarach 10×30 cm ⬇️
Namaczanka:
- 50 g siemienia lnianego
- 120 g wody
Zaczyn:
- 75 g mąki pszennej chlebowej
- 90 g wody
- 2 łyżki zakwasu (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej)
Składniki:
- 380 g mąki pszennej chlebowej
- 40 g mąki żytniej
- 50 g siemienia lnianego
- 180 g wody
- 1 płaska łyżka soli
- 1/3 płaskiej łyżeczki drożdży instant (suchych)
Siemię lniane zalewamy wodą, mieszamy, szczelnie przykrywamy folią i odstawiamy na 16 godzin.
Zakwas łączymy z wodą oraz mąką, przykrywamy folią i również odstawiamy na 16 godzin.
Na drugi dzień wszystkie składniki chleba łączymy ze sobą w misce i zagniatamy ciasto przez kilka minut. Ciasto jest dość luźne, ale jest to jego właściwa konsystencja.
Zagniecione ciasto odstawiamy na 3 godziny do wyrośnięcia a następnie przelewamy je wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i ponownie odstawiamy je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 3-3,5 godziny.
Wyrośnięty chleb wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy przez 40 minut.
Od razu po wyjęciu z piekarnika chleb wyjmujemy z foremki, zdejmujemy z niego papier i studzimy na kratce.